novice aktivnosti fotogalerija gradiva povezave kontakt RSS kanali

Šaleški bridge klub je samostojno, prostovoljno in nepridobitno združenje fizičnih oseb, ki s svojim delovanjem uresničujejo svoje interese na področju intelektualnega razvoja človeka in s tem prispevajo k bogatenju zdravega in športnega življenja v svojem ožjem in širšem okolju.

 
English
english language

PREDSTAVITEV KLUBA

ZANIMIVOSTI

REZULTATI

IGRAJMO BRIDŽ

POKAL MESTA ŠOŠTANJ

TEČAJI
 
Iskanje
 
Novice v moj e-predal

prijava   odjava

Domov > IGRAJMO BRIDŽ

 sbk_logotip_2

 

 

MINIBRIDŽ

 

 

Minibridž je igra s kartami, ki se jo lahko naučimo v nekaj minutah. Pravila so res enostavna, kot boste zelo hitro tudi sami ugotovili, število kombinacij pa večje kot pri drugih igrah s kartami.

 

 

1.0      Igralci

 

 

Minibridž igrajo trije ali štirje igralci. Vsi v tekstu prikazani primeri veljajo za igro štirih igralcev, kako igrajo samo trije pa bo opisano čisto na koncu.

 

Partijo minibridža igrajo štirje igralci v dveh stalnih parih. Igralca enega para imenujemo soigralca in si sedita pri mizi drug nasproti drugega. Soigralca imata skupen cilj, njuni rezultati se beležijo skupaj in med seboj ne tekmujeta.

 

Igralce pri mizi tradicionalno označujemo z angleškimi izrazi za strani neba, North, East, South in West. Soigralca v paru North - South igrata proti soigralcema v paru East – West kot je prikazano na spodnji sliki. Igra teče v smeri urinih kazalcev.

 

minibridge_1

 

Igrajo Anja in Cene proti Binetu in Daretu, kar v nadaljevanju prikazujemo s shemami in diagrami kart. Anja in Cene pišeta rezultate v svojo kolono. Bine in Dare v svojo.

 

 

minibridge_2

 

 

 

 

 

2.0      Karte

 

Za igranje bridža uporabljamo običajen snopič 52 kart brez jokerjev. Snopič obsega 4 barve s po 13 kartami, skupaj torej 52 kart. V snopiču so torej štiri barve:

 

križ ( § ) < karo ( ¨ ) < srce ( © ) < pik ( ª ) < brez adut ( BA )

 

Karte v vsaki izmed štirih barv so po moči od najmočnejše do najšibkejše razporejene takole: A K Q J 10 9 8 7 6 5 4 3 2.

 

 

ß najšibkeje                                                                      najmočneje à          

 

2

 

3

4

5

6

7

8

9

10

J

Q

K

A

ª

ª

ª

ª

ª

ª

ª

ª

ª

ª

ª

ª

ª

 

           dvojka     trojka                                                                                         fant      dama      kralj        as

             Licitacijske točke:      1           2          3          4

 

 

3.0      Deljenje

 

 

Vsaka igra se začne tako, da se karte najprej premeša in po želji prevzdigne. Nato delitelj deli vsakemu igralcu po eno karto v smeri urinega kazalca tako, da ima na koncu vsak po 13 kart. Vsak igralec vidi samo svoje karte. Naslednjo igro bo delil igralec, ki prvi sledi v smeri urinega kazalca.

 

 

 

minibridge_3

 

Recimo, da začne deliti karte Cene. Najprej jih premeša in jih da privzdigniti Binetu. Nato deli karte po eno: Daretu, Anji, Binetu in sebi. Tako trinajstkrat. Pri izbiri izvajalca prav tako začne Cene, saj je delil karte. Po končani igri bo karte delil Dare, nato Anja in tako naprej. 

 

 

 

4.0      Izbira izvajalca

 

 

Vsak od igralcev, od delitelja v smeri urinega kazalca naprej, pove koliko licitacijskih točk ( fant = 1 točka, dama = 2 točki, kralj = 3 točke in as = 4 točke ) ima v svojih kartah. Vsota vseh točk mora biti 40 ali pa se je nekdo zmotil. Igralec v paru ( nasproti sedeča igralca ), ki ima več točk, bo izvajal igro in mu rečemo izvajalec.

 

 

V primeru, da imata oba para po 20 licitacijskih točk, se karte ponovno premešajo in razdelijo. Če imata oba igralca para z več točkami enako število točk, igra tisti igralec, ki je točke prvi povedal kot izvajalec.

 

 

 minibridge_4

 

Prvi pove svoje licitacijske točke Cene, nato Dare, Anja in na koncu Bine. Par Bine - Dare ima več točk kot Anja - Cene, zato je izvajalec Bine, ki ima več licitacijskih točk. Če bi imela tako Bine, kot Dare enako število licitacijskih točk, bi postal izvajalec Dare, ker je bil prej na vrsti za napoved.

 

 

5.0      Izbira barve igre in napoved nagrade

 

 

Ko je določeno, kdo bo izvajal igro, položi njegov partner ( nasproti sedeči igralec ), karte na mizo. Uredi jih po barvah ( pik, srce, karo, križ ) in znotraj barv po velikosti ( od najvišje do najnižje). Karte seveda vidijo vsi za mizo.

 

Bine ( East ) je izvajalec, zato položi Dare ( West ) svoje karte na mizo. Uredi jih po barvah in velikosti. Njegove karte vidijo vsi igralci.

 

 

 

minibridge_5

Izvajalec se na podlagi položenih kart odloči, kakšna bo barva igre in ali bo igral na nagrado. Izbrati barvo igre pomeni, določiti katera barva bo adut. Pametno je, da se odloči za adutsko igro, če ima v tej barvi več kart kot nasprotnika[1]. V primeru, da mu adutska igra ne ugaja, se lahko odloči za brez adutsko igro.

 

 

Nagrada ( bonus, ki ga prinaša višja ali nižja obračunska tarifa ) je odvisna od števila osvojenih vzetkov ( več o vzetkih si preberite na naslednjih straneh ) in adutske barve igre. Ob napovedi igre na nagrado je potrebno osvojiti vsaj:

 

 

?  3 BA            9 vzetkov v brez adutski igri,

 

?  4 ª, 4 ©       10 vzetkov, če je adut pik ali srce, ali

 

?  5 ¨, 5 §       11 vzetkov, če je adut kara ali križ.

 

 

Če igralec ne napove nagrade, mora za izpolnitev igre osvojiti vsaj 7 vzetkov. Pri skupnem številu vseh vzetkov 13 je to več kot polovico vseh vzetkov. Igra para E – W je tudi pričakovana, saj imata s partnerjem boljše karte ( več licitacijskih točk ).

 [1]           Za adutsko barvo je najpomembnejše število adutov. 8 in več kart je želeno število kart v adutski barvi.

 

minibridge_6

 

Bine se potem, ko vidi Daretove karte odloči, da je brezadutska igra nevarna, saj mu nasprotniki lahko poberejo v križ barvi vsaj štiri vzetke. Dve barvi sta primerni za adutsko igro: karo in srce. Ker pa ima v srce barvi več kart kot v kara barvi in je potrebno za pridobitev nagrade osvojiti z adutom srce barvo 10 vzetkov, pri kara barvi pa 11 vzetkov, določi za aduta srce barvo. Posebej tudi napove, da bo igral na nagrado. S tem, ko je napovedal igro na nagrado, mora osvojiti vsaj 10 vzetkov.

 

 

6.0      Izvajanje igre

 

 

Ko je izbrana adutska barva igre ( ali brezadutska igra ), se šele začne " metati " karte. Cilj vsakega para je osvojiti čim večje število vzetkov.

 

 

6.1     Vzetek

 

Vsak vzetek sestavljajo štiri karte, ki jih v smeri urinega kazalca odigrajo vsi štirje igralci. Vsak igralec mora igrati karto iste barve, kot je prva izigrana karta vzetka. Če karte te barve nima, lahko odigra poljubno karto - ni mu potrebno igrati aduta. Vzetek pobere najmočnejša karta ( 2 – najnižja karta, as najvišja karta ). Karte v adutski barvi ( aduti ) so močnejše od ostalih kart.

 

 

6.2     Potek igre

 

Med pomembnejšimi pravili igre je tudi določilo, da izvajalec igra s svojimi kartami in kartami partnerja, ki so na mizi. Njegov partner mora torej do konca igre igrati samo tiste karte, ki mu jih določi izvajalec.

  

Prvo karto ( vodilno karto v prvem vzetku ) odigra igralec, ki sedi levo od izvajalca. Nato izigra prvo karto novega vzetka tisti igralec, ki je pobral zadnji vzetek. V eni igri je možnih 13 vzetkov.

 

 

Primeri vzetkov in igre izvajalca so prikazani v nadaljevanju.

 

 minibridge_7

 

 Več o tem, kako igramo minibridž, si lahko preberete tukaj.

V sodelovanju s Portalom sostanj.info